Neljä viikkoa on jo eletty siitä kun plussapallot plomsahtelivat maailmaan. Tästä eteenpäin varmasti aika saa siivet, mutta niin näyttää pennutkin saaneen. Makoilut on nyt makoiltu...

Menneenä viikonloppuna kävi ovi tiuhaan ja pennut saivat ylimääräistä huomiota yllin kyllin. Perjantaina kävi myös Milla kameroineen kuvailemassa vauvoja niiden ensimmäisenä ulkoilupäivänä. Kovasti ulkoilu herätti hämmennystä, eikä vähiten siksi että saimme vettäkin yllätyspilvestä niskaan. No, sunnuntaina tulikin jo rakeita - eli talveen valmistautuminen alkoi jo pienestä.

Näkiskö paremmin elämää pentulaatikon ulkopuolelta, jos keikkuu reunakapulan päällä ja käyttää veljeä penkkinä?

Pennut ovat enää laatikossaan öisin. Päivän aikana kun on levon hetki, ne ovat portin takana omassa huoneessaan. Muutoin ne ovat vallanneet jo talon, ja saaneet tutustua meidän muihinkin koiriin. Nyyti antaa muiden olla pentujen kanssa hienosti, mutta pentujen omaan huoneeseen se ei laske muita koiria. Ylivoimaisesti eniten koiristamme pentuja rakastaa Peetu. Se on istunut neljä viikkoa nenä aidan raossa ja anonut lupaa päästä katsomaan vauvoja. Nyt se on hyvä isäpuoli pennuille, ja yllättää mielettömillä lehmänhermoillaan pentujen kanssa. Hiukan toki hämmennystä herättää Peetussakin, kun kaikki 8 ampaisevat sen helmoihin ja etsivät maitobaaria sen massun alta. Se ilme pitäisi saada ikuistettua vielä jotenkin :) 

Pennut syövät kunnon aterioita 4-5 kertaa vuorokaudesta, riippuen hivenen kiinnostusasteesta. Edelleen Nyyti imettää niitä niin uutterasti, ettei ruoka ihan joka kerralla kiinnosta kaikkia. Osa nukkuu kokonaisten ruokintakertojen ohikin, ja syö sitten seuraavalla kierroksella. Maitobaari on tarjolla lähes koko ajan sitä tarvitseville. Vaan eiköhän sekin tarjoilu ala vähetä, nimittäin kaikilla veijareilla on jo kulmahampaat puhjenneet.

Viime pentueen kohdalla käsittääkseni Nyytillä oli taipumusta vahvasti peittää pentujaan pesässä. Tällä kertaa sitä ei ole tapahtunut lainkaan. Perjantaina oli normaalista poikkeava puolituntinen, jolloin Mokan piti olla pentuhuoneen nurkassa olevassa boxissa hetki. Tuon puolen tunnin aikana Nyyti oli peittänyt kaikki pentunsa laatikkoon, lehtien ja karvojen alle. Eli käsitykseni siitä, että edellisellä kerralla sen sietämättömät ja häirityt olosuhteet sekä stressi saivat sen peittämään ja hermostumaan pennuilleen. Nyt, vaikka samassa huoneessa oli oman lauman Mokka, sille tuli tarve laittaa lapset piiloon. 4 viikkoa se on hoitanut pennut loistavasti. Minkäänlaisia hermostumisen merkkejä ei ole näkynyt, ja se nauttii äitiydestään täysillä. Se puhdistaa pentuhuoneenkin vielä, vaikka pentujen jätökset ovat varsin tuimia jo :) Pennut ovat hyvin tasapainoisia ja tyytyväisiä oloonsa. Olen niin tyytyväinen, että kaikesta huolimatta annoin Nyytille mahdollisuuden vielä toisenlaiseen äitiyteen ja siihen, että kaikki on onnistunut tähän saakka näin hienosti.

Nyt syödään jo varsin 'siististi'...

... ja sitten pestään vuoroin toisten nassut :)

Ensimmäiset askeleet syksyisessä ulkoilmassa. Kahdeksasta pennusta seitsemällä on Nyytimäiset valtaisat rintakehät ja vahvat luustot. Pienimmälläkin on kokoonsa nähden varsin riittävästi luita, ja onhan se kokonsakin jo kiirinyt sisarustensa tasolle lähes.

Kaverilla on hivenen tukka pystyssä. Se on helppo muotoilla piimällä varsin kuohkeaksi.

Kuunvalon-Jussi vaanii :) Hän on ystävämme joka vartioi taloa öisin, ja ulvoo kuin susi. Osaa myös murinan kaikki erilaiset äänensävyt ja -oktaavit.

Vaikka esteetön talo onkin - ei vielä ihan pienelle pulille... Pienten rappusten harjoittelua.

Musta kuutti alla :)

Ensimmäinen ulkoilu uuvutti, ja sisarusparvi pisti unille nurmikolle siihen saakka kunnes rivautti vesikuuron.

Pentujen paperiasiat ovat sillä tolalla, että odottelemme parin viikon päästä siruttajaa vieraisille. Ruotsista tulivat niin astutustodistus kuin isäkoiran kaikki tarvittavat liput ja laputkin rekisteröintiä varten.

Koska Christina ihastui astutusreissulla Nyytiin mielettömästi, ja yhdistelmänäkin tämä oli hänelle hyvin kiinnostava ( olihan nämä Cselesin ensimmäiset jälkeläiset ) lähtee Ruotsiin isän silmäteräksi ja Christinan iloksi äitinsä kopiotyttö ( alla )

Millan vieraillessa kameroineen, pennut olivat iältään siis 3.5-viikkoisia.